Waarom komt er een nieuwe VAR?
Er is van alle kanten ontevredenheid over de VAR. De fiscus heeft te weinig tijd om hem te toetsen, wat schijnzelfstandigheid in de hand werkt; de werkgever weet bij een VAR-row nog steeds niet waar hij aan toe is en de zzp’er weet nooit zeker of de fiscus achteraf tóch niet anders oordeelt (waardoor hij zijn aftrekposten gedeeltelijk misloopt).
Wanneer komt de nieuwe VAR en wat houdt deze in?
De staatssecretaris van financien verwacht eind augustus een wetsvoorstel over de nieuwe VAR aan de Tweede Kamer te kunnen sturen. De nieuwe VAR wordt dan in de loop van 2015 van kracht.
De nieuwe VAR wordt na verwachting een webmodule waarin opdrachtgever en zzp’er samen online hun arbeidsrelatie moeten toetsen en waarin ook de opdrachtgever moet tekenen voor zijn verantwoordelijkheid. Ook op deze webmodule is overigens nu al veel commentaar; deze zou tot extra administratieve rompslomp leiden en de problematiek van het verkapte dienstverband niet wegnemen.
Wat moet jij daar voor 2015 mee?
Voorlopig moet je niks, sterker nog, voorlopig kun je niks. De staatssecretaris verwacht niet dat de nieuwe webmodule per 1 januari 2015 gereed is. Hij geeft in zijn brief aan de Tweede Kamer aan dat de VAR van 2014 ook geldig blijft in de eerste maanden van 2015. Hoeveel maanden dat zijn is niet duidelijk. ZZP’ers die voornemens waren per 1 januari 2015 een VAR aan te vragen, kunnen dat gewoon doen. De staatssecretaris geeft de belastingdienst opdracht om in de maanden juli en augustus te communiceren over de VAR, om zo te voorkomen dat er teveel onzekerheid ontstaat. (Naschrift: de belastingdienst heeft ondertussen een brief gestuurd aan VAR-houders).
Waar dient de VAR ook al weer precies voor?
De Verklaring arbeidsrelatie is in het leven geroepen ter bescherming van de opdrachtgever. Een bedrijf draagt voor werknemers in loondienst verplicht premies sociale verzekeringen af. Voor zelfstandigen die de opdrachtgever inhuurt worden deze premies niet afgedragen. Omdat een eenduidige definitie van ondernemerschap ontbreekt, loopt een opdrachtgever risico als hij een zzp’er inhuurt. Wanneer de belastingdienst achteraf oordeelt dat er toch geen sprake was van ondernemerschap, maar van een dienstverband, wordt de opdrachtgever geconfronteerd met naheffingen loonbelasting en premies. Het maken van heldere contractuele afspraken is belangrijk, maar geeft in dit verband onvoldoende zekerheid aan de opdrachtgever. Daarom is de VAR in het leven geroepen. De belastingdienst bepaalt dan vooraf of je ondernemer bent.